UZ Leuven doet ontdekking over COVID-19: “Gebeurde bij ruim 15 procent van alle ernstig zieke patiënten op intensieve zorgen”

door: PMN
Corona - ziekenhuis
Afbeelding bron: Photonews

Er is vandaag een belangrijke studie verschenen. Die geeft meer duidelijkheid over COVID-19 bij ernstig zieke patiënten die ook op intensieve zorgen belanden.

De studie is vandaag verschenen in The Lancet Respiratory Medicine en werd uitgevoerd door het UZ Leuven en KU Leuven. De studie toont aan dat ruim 15 procent van alle ernstig zieke patiënten die met griep of COVID-19 op intensieve zorg belanden, bijkomend aspergillose ontwikkelen, een schimmelinfectie in de longen.

Daardoor hebben ze dubbel zoveel kans op overlijden. “We ontdekten dat het aangeboren immuunsysteem op verschillende vlakken was aangetast bij patiënten met ernstige griep of COVID-19 die deze schimmelinfectie ontwikkelden”, licht professor Joost Wauters van het UZ Leuven toe.

“Zo hadden ze een afgezwakte werking van de immuuncellen die bij gezonde mensen instaan voor het uitschakelen van schimmelsporen in de longen.”

“Onze resultaten wijzen ook de weg voor verder onderzoek naar medicijnen die de aangetaste processen van het immuunsysteem herstellen en zo de schimmelinfectie kunnen onderdrukken.”