Vaccinatie tegen corona verplichten? Van Damme en Van Gucht hebben duidelijke mening erover

door: STS
Pierre Van Damme - Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Pierre Van Damme en Steven Van Gucht zijn het eens met elkaar: mensen verplichten om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, vinden ze geen goed idee.

"Ik ben daar persoonlijk geen voorstander van. Ik denk dat we er alles aan moeten doen opdat de mensen op een goed geïnformeerde manier een beslissing nemen", zei Van Damme in 'Terzake'.

"Zodat mensen die zich willen laten vaccineren, ook gemotiveerd zijn om dat te laten doen. Dat ze heel goed weten waarom, want dat gaat ook een effect hebben op hun entourage. Ze gaan anderen daardoor overtuigen. Met een verplichting ga je heel dat mechanisme niet activeren en gaan mensen het enkel doen omdat het moet. Dat kan ook heel wat weerstand opwekken."

"Ik volg dat", zei Steven Van Gucht. "En het is ook het grotere plaatje: als je een verplichting invoert, zeker voor de algemene bevolking, ga je de antivaccingevoelens voeden. En dat gaat op termijn nog heel wat andere problemen geven; voor mazelenvaccinatie en zoveel andere ziektes die we willen bestrijden met vaccins. Dus op korte termijn kan je misschien een schijnbare quick win hebben, op lange termijn denk ik dat een verplichting heel schadelijk kan zijn."