Van Gucht bekijkt coronacijfers en stelt vast: "Daar hebben we dat aan te danken"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Professor Steven Van Gucht heeft op een persconferentie uitleg verstrekt over de huidige stand van zaken omtrent de corona-epidemie.

"De coronacijfers zijn voorzichtig hoopgevend. Alle indicatoren, waaronder de besmettingen, de ziekenhuiscijfers en de overlijdens gaan in dalende lijn", zei hij.

"Een langverwachte en welverdiende daling is dus eindelijk ingezet. Het vaccin helpt ons, maar deze daling hebben we ook te danken aan het feit dat vele mensen de maatregelen nog steeds ter harte nemen."

Vaccin

"Vaccin en maatregelen werken nu in synergie. En deze combinatie laat ons toe om het plateau te verlaten. Vergeet echter niet dat er nog steeds veel virus circuleert."

"Elke dag worden er gemiddeld nog meer dan 200 mensen opgenomen met ernstige symptomen. En elke dag sterven gemiddeld nog een veertigtal mensen."

"Het profiel van deze patiënten en overlijdens wordt jonger. Dat is een logisch gevolg van het feit dat steeds meer ouderen beschermd worden door het vaccin."

Maatregelen

"Vergeet dus niet dat we nog steeds in een overgangsfase zitten en een reeks maatregelen nog altijd essentieel zijn om het virus te controleren."