Van Gucht heeft slecht nieuws: "Heel pijnlijke en onpopulaire maatregelen"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht denkt dat de verstrengde maatregelen die er wellicht zitten aan te komen, zwaar zullen vallen.

Woensdagochtend komt er al een vervroegd Overlegcomité. "Het zijn heel spannende tijden. Ik denk dat het belangrijk is dat men nu samen gaat zitten om de situatie opnieuw te beoordelen en te gaan beslissen over eventuele bijkomende maatregelen", zei Van Gucht daarover op VTM.

"Maar ik denk dat men best wel voldoende doortastend ingrijpt om zo snel mogelijk een impact te hebben. Want je weet dat wanneer je iets verstrengt, je nog met een bepaalde periode zit dat de cijfers gaan blijven doorstijgen. Zeker bij de ziekenhuizen kan je pas na een tiental dagen een eerste effect zien van je maatregelen."

"Elke maatregel die je nu nog gaat bijnemen, gaat heel pijnlijk zijn. Die gaat ook onpopulair zijn. Dat is echt niet evident en ik begrijp dat de politiek wacht tot men zeker is dat de situatie heel ernstig evolueert. Dit zijn heel moeilijke beslissingen. Maar hier moet je echt een rem opzetten. Het risico dat de ziekenhuizen overbelast geraken, wordt elke dag groter."