Van Gucht is heel duidelijk: "Dat heeft geen effect op de cijfers"

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Het waren bizarre taferelen. Drukte aan de kust, op Wintergloed in Brugge, de kerstboom in Brussel. En dan moeten morgen de winkels opnieuw open. Steven Van Gucht licht toe wat het effect daarvan is op de coronacijfers.

De beelden van Wintergloed in Brugge en de Grote Markt van Brussel waren sprekend. "Van wat ik in Brugge heb gezien, daar lig ik eerlijk gezegd niet wakker van", zegt Steven Van Gucht van Sciensano aan Het Laatste Nieuws. "Als mensen met mondmaskers doorwandelen, voldoende afstand houden van andere gezinsbubbels en geen gesprekken aangaan, dan lijkt het risico me zeer beperkt. Ik kan me niet voorstellen dat we dit over twee weken gaan zien in de besmettingscijfers."

Brussel is daartegenover wel een groter probleem. "Wat helemaal geen goed idee is: veel volk dat blijft staan. Ik ben vroeger ook nog naar de Grote Markt in Brussel afgezakt om de lichtshow op de gevels te bewonderen en ik herinner me dat we daar toen met te veel mensen veel te dicht op elkaar stonden gepakt. Dat kan nu écht niet meer."

Ook de winkels die morgen opnieuw opengaan ziet Van Gucht als een struikelblok. "Veel volk dat tegelijk in dezelfde afslagbakken zit te graaien of samen staat aan te schuiven aan de kassa, dan krijg je een veel groter risico." Maar de viroloog heeft ook begrip. "Eens willen gaan winkelen is menselijk. Je kan niet blijven boeken lezen en wandelen in het bos."