Vandenbroucke waarschuwt bevolking: "Dat is een zeer gevaarlijk idee"

door: MRO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt zich zorgen over het beeld dat bij heel wat burgers leeft over de omikronvariant. Hij benadrukt dat we deze nieuwe golf niet zomaar over ons heen moeten laten komen.

"Het beeld dat er momenteel is, er is deze omikron-golf en laat die maar komen, dat is absoluut verkeerd. Dat is niet de boodschap. De allereerste boodschap hier en nu is dat we ons schrap moeten zetten om deze golf van besmettingen te vertragen", zegt Frank Vandenbroucke in De zevende dag op Eén.

"Voor Kerstmis hebben we een aantal maatregelen beslist die strenger waren dan wat de experten gevraagd hadden. Er mag dit weekend geen publiek zijn bij het BK veldrijden en dat is jammer, dat beslis je niet met plezier."

"Je houdt daarmee de besmettingen niet tegen, maar door ook het telewerk en andere beslissingen willen we deze besmettingsgolf vertragen. Hoe mensen zich gedragen in gezinsverband, met familie en kennissen, speelt daar ook in mee."

"Mijn eerste oproep is: het is niet zo dat we deze golf zomaar moeten laten komen. We moeten deze golf vertragen door actieve inzet rond de maatregelen die voor Kerstmis beslist zijn."

"Het beeld leeft nu van 'laat maar waaien, we zullen wel ziek worden en we krijgen groepsbescherming'. Dat vind ik een zeer gevaarlijk idee. Omikron is om te beginnen niet zomaar een verkoudheid. We zien overigens in een aantal landen dat de ziekenhuisopnames wel toenemen."

"We weten nog niet wat dat op onze intensieve zorgen zal geven. Dit kan voor onze samenleving een zeer ontwrichtende besmettingsgolf zijn."

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app