Nieuwe coronavarianten in het land, hoe gevaarlijk zijn ze? Steven Van Gucht legt alles uit

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De nieuwe varianten van het coronavirus die zijn opgedoken in Zuid-Afrika zijn intussen ook in ons land aanwezig.

Het gaat om de varianten BA.4 en BA.5, die subvarianten van de omikronvariant zijn.

"Die BA.4-variant is in België vastgesteld bij tien mensen. Waarschijnlijk zijn er dat wel meer, want we testen bijlange niet iedereen. De BA.5-variant is voorlopig nog maar bij twee patiënten vastgesteld", vertelde Van Gucht aan HLN Live.

"Het zou kunnen dat die varianten belangrijker gaan worden in de toekomst. Of dat echt een grote nieuwe golf gaat veroorzaken, weet ik niet. De zomer is in aantocht. Dat is een verschil met Zuid-Afrika, daar staan ze voor de winter. Dat geeft toch een heel andere dynamiek."

Van Gucht wijst er verder op dat de vaccinatiegraad in België veel hoger ligt dan in Zuid-Afrika. En we hebben bovendien al twee omikrongolven gehad, BA.1 en BA.2. "Die BA.2 lijkt wel relatief goed op de twee nieuwe varianten. Het zou kunnen dat de algemene bescherming daardoor beter is in West-Europa dan in Zuid-Afrika."

Voordeel

De nieuwe varianten hebben alleszins een voordeel. "Ze kunnen net iets beter ontsnappen aan de antistoffen die we al opgebouwd hebben. Daardoor kunnen ze zich iets beter verspreiden", aldus Van Gucht.

Ontdek nu de gratis app van Redactie24