Viroloog Emmanuel André heeft 'slecht nieuws' over de omikronvariant

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Emmanuel André heeft op sociale media tien conclusies over de omikronvariant gedeeld. "Het is geen goed nieuws", zegt hij.

"1. De omikronvariant typeert zich door een groot aantal 'strategische' mutaties. Hij verzamelt de mutaties van andere varianten", schrijft André op Twitter.

"2. Deze mutaties hebben als gevolg dat antilichamen tegen het oorspronkelijke virus en daaropvolgende varianten weinig effectief zijn. Men is dus slecht beschermd indien men het virus al doorstaan heeft."

"3. De klassieke vaccinatieschema's zullen onvoldoende blijken te zijn om een goede bescherming te bieden."

"4. De mensen met 'superimmuniteit' (twee dosissen en besmet geweest, en wellicht ook drie dosissen) zullen beter beschermd zijn. Al moeten we geen wonderen verwachten."

"5. De monoklonale antilichamen die in ziekenhuizen worden gebruikt om de prognose van ernstige patiënten te verbeteren, zullen weinig of geen effect hebben. Er zijn echter andere therapeutische hulpmiddelen die waarschijnlijk niet worden beïnvloed."

"6. Het is mogelijk dat deze variant (een beetje) minder ernstig is (percentage besmette personen die gehospitaliseerd zijn), maar dat is nog niet formeel aangetoond en we moeten ons realiseren dat er ernstige gevallen zullen zijn".

"7. De omikronvariant is zeer besmettelijk en zal tijdens de komende weken dominant worden in Europa - dat is hij zonder twijfel al in sommige landen. In België verwachten we dat dit in januari zal gebeuren."

"8. Deze variant zal dus het aantal besmettingen doen stijgen. Veel personen zullen besmet geraken. En dus is het meer dan waarschijnlijk dat we na enkele weken een stijging van het aantal patiënten in de ziekenhuizen gaan zien. Dat is wat we zien in Zuid-Afrika."

"9. Een 'aangepast' vaccin is aangekondigd door de farmaceutische bedrijven. Maar de vertraging (100 dagen) duurt te lang. Er is een echte discussie nodig over hun gebrek aan anticipatie, omdat de mutaties voor het grootste deel al bekend waren."

"10. Het nieuws is dus niet goed. En komt op een moment dat er een grote vermoeidheid heerst in de maatschappij. Schiet alsjeblieft niet op de boodschapper, ik zal niet aarzelen om ook goed nieuws te delen."