Zullen we ons nog eens moeten laten inenten tegen corona? Marc Van Ranst wikt en weegt

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Gaan we nog meer inentingen nodig hebben tegen het coronavirus? Die vraag kreeg viroloog Marc Van Ranst voorgelegd.

"We hebben de basisvaccinatie gehad om met dit vaccin toch al redelijke bescherming te genieten, zeker tegen de ernstige gevolgen", zei Van Ranst in een gesprek op VRT NWS.

"Of we een extra vaccin gaan nodig hebben, gaat van vele dingen afhangen. Vooral: komt er een nieuwe variant waar het huidige vaccin minder indruk op gaat maken?"

"Voor griep hebben we een jaarlijkse vaccinatie. Normaal gezien, wanneer er geen pandemie is, evolueren coronavirussen wat minder snel dan griepvirussen. Dus normaal verwacht je dat dat niet elk jaar hoeft."

"In het begin is dat wel zo, wanneer heel veel mensen die coronavirusinfectie hebben, dan evolueert dat altijd wat sneller. Er zijn dan meer gelegenheden om te muteren."

Risicopatiënten

"Het virus gaat altijd wat veranderen. Dus is het mogelijk dat er nieuwe vaccins komen, die dan weer nieuwe bescherming tegen nieuwe varianten gaan bieden? Het antwoord is waarschijnlijk ja."

"Maar dat gaat dan zijn voor de risicogroepen. En dat zijn dezelfde risicogroepen die we kennen van bij de jaarlijkse griepvaccinatie."

Vaccinatiecampagne

Een grote, massale vaccinatiecampagne, zoals we die gezien hebben, komt er wellicht niet meer. "Dat is minder waarschijnlijk, maar eerlijkheidshalve moet je zeggen: dat is niet onmogelijk. Dat hangt volledig af van iets wat we niet onder controle hebben: de evolutie van dit virus."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24