Asielen overspoeld: "Dieren kunnen liefde geven, maar moeten ook liefde terugkrijgen"

door: MRO
hond aan leiband
Afbeelding bron: Pixabay

Tijdens de eerste lockdown hebben heel wat mensen een dier in huis gehaald omdat ze zich eenzaam voelden of omdat ze er toen plots meer tijd voor hadden. Nu worden dierenasielen overspoeld en dus moeten mensen er bewust van worden gemaakt dat een huisdier een serieus engagement vraagt.

We bevinden ons nu in een tweede lockdown en de kans bestaat dat mensen opnieuw een huisdier kopen zonder hier voldoende over na te denken. JONGCD&V roept daarom Vlaams Minister voor Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), op om een sensibiliseringscampagne op te zetten om mensen af te raden te snel een huisdier aan te kopen. 

“De lockdown was een moeilijke periode voor ons allemaal. Ik begrijp volledig dat velen nood hadden aan gezelschap, maar het is een slecht idee om impulsief een huisdier aan te kopen, waar je na de lockdown geen tijd meer voor hebt", zegt Aldus Kevin Maas, voorzitter JONGCD&V. 

"Een huisdier nemen zou een weloverwogen beslissing moeten zijn. Dieren zijn geen speelgoed. De Vlaamse Regering heeft reeds hard ingezet op dierenwelzijn, we hopen nu dat Minister Weyts specifieke actie onderneemt tegen impulsaankopen van huisdieren.” 

Gerichte campagne

Ondertussen zal Vlaams parlementslid Bart Dochy de minister hierover bevragen in de commissie dierenwelzijn en samen met ons aandringen op een gerichte campagne om de mensen te sensibiliseren.  

“Een huisdier kan zeker in deze corona tijden belangrijk tegen vereenzaming. Het houden van een huisdier is echter een engagement. Een dier kan veel liefde geven maar moet ook zorg en liefde terugkrijgen", zegt Bart Dochy.