Heel veel mensen maken deze fout: Zo reageer je correct na een wespensteek

door: WVDS
wesp
Afbeelding bron: Pixabay

Als de zomer nadert, brengt het warmere weer niet alleen aangename zonneschijn, maar ook de terugkeer van wespen.

Een wesp kan steken als ze zich bedreigd voelt, wat vaak pijnlijk en oncomfortabel kan zijn. Hoewel de reactie op een wespensteek bij de meeste mensen relatief mild is, kan het in sommige gevallen ernstig en zelfs levensbedreigend zijn.

Wat te doen bij een wespensteek?

Als je gestoken wordt, blijf dan in eerste instantie heel kalm, volg de bovenstaande stappen en zoek indien nodig medische hulp. Normaal laat een wesp geen angel achter, maar in uitzonderlijke gevallen gebeurt het wel. Of het zou kunnen dat niet een wesp, maar een bij je heeft gestoken. Als er toch een angel in de wonde zit, moet je die zo snel mogelijk verwijderen. 

Het is belangrijk dit zorgvuldig te doen om te voorkomen dat er meer gif in de huid wordt geïnjecteerd. Gebruik hiervoor de rand van een credit card of iets soortgelijks om voorzichtig de angel eruit te schrapen.

Spoel vervolgens het getroffen gebied af met koud water en breng een koel kompres, maar geen ijs, aan om de zwelling en de pijn te verminderen. Het is ook nuttig om het getroffen gebied hoog te houden, vooral als de steek in een arm of been is.

Zorg er ook voor dat je het gebied schoon houdt om infectie te voorkomen. Een pijnstiller, zoals paracetamol, kan worden ingenomen om eventuele pijn of ongemak te verlichten.

Wat mag je zeker niet doen wanneer je gestoken wordt door een wesp?

Heel belangrijk in het geval er toch een angel in de wonde zit, probeer de angel niet met je vingers of een pincet te verwijderen. Dit kan leiden tot meer gif in je huid. Schraap met een credit card of iets soortgelijks de angel uit de wonde.

Sommige mensen denken dat ze het gif kunnen verwijderen door het uit de huid te zuigen. Dit is geen goed idee, want het kan de situatie erger maken.

Probeer ook niet te krabben aan het gebied, hoe erg de jeuk ook kan zijn. Dit kan leiden tot een infectie of een erger wordende ontsteking.

Vermijd ook huismiddeltjes zoals azijn of bakpoeder, omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze effectief zijn en ze zelfs irritatie kunnen veroorzaken.

Als je symptomen zoals moeilijk ademen, flauwvallen, duizeligheid, misselijkheid, snelle hartslag of zwelling van het gezicht, de lippen of de keel opmerkt na een wespensteek, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Dit kunnen tekenen zijn van een ernstige allergische reactie. Mensen met een bekende allergie voor wespensteken moeten altijd een noodbehandelingsset bij zich hebben.

Tot slot, hoewel wespen soms overlast kunnen veroorzaken, spelen ze een belangrijke rol in het ecosysteem door andere plagen onder controle te houden. Door een beetje voorbereid te zijn en te weten wat te doen als je gestoken wordt door een wesp, kun je blijven genieten van de zomer zonder onnodige stress of angst.

Tags wesp