Parket opent onderzoek naar paardrijleraar die pony wel heel hard aanpakt

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixaby (archieffoto)

Op sociale media circuleren beelden van een pony die heel hard aangepakt wordt door een paardrijleerkracht. Het parket heeft een onderzoek gestart.

Het parket van Limburg heeft een onderzoek opgestart nadat op sociale media beelden opdoken van de mishandeling van een pony in manege Breugelhoeve M&M in Peer.

De leerkracht slaat de pony een tiental keer met een zweep omdat de pony niet wil luisteren. Op sociale media wordt nogal geschokt gereageerd op de beelden. De stad Peer stuurde de beelden door naar de politie. Het zou niet de eerste keer zijn dat de betrokken manege met de dienst Dierenwelzijn te maken krijgt.

De uitbater van manege Breugelhoeve M&M reageerde op Facebook op de beelden. “Op het ogenblik van de feiten waren wij niet aanwezig en hebben wij niet meteen kunnen reageren. Wij distantiëren ons volledig van dit gebeuren en zullen onmiddellijk de nodige maatregelen treffen”, klonk het.

“Dit sluit niet aan bij onze waarden en normen binnen de Breugelhoeve. Wij betreuren dit voorval ten zeerste en streven naar een diervriendelijk omgeving waar we mens en paard samenbrengen.”

Ook Paardensport Vlaanderen reageerde op sociale media. “Wij betreuren en veroordelen dergelijke praktijken ten zeerste. Ze gaan regelrecht in tegen de normen en waarden waar wij voor staan, en zoals we die uitdragen in ons "paardnership".”

“Het hardhandig en buitensporig straffen van een pony, zoals dat te zien is in het filmpje, kan niet gerechtvaardigd worden en kan onder geen enkel beding geaccepteerd worden. De omgang met en de training van de paarden moet steeds gebaseerd zijn op respect en vertrouwen, en moet gebeuren met vakkundigheid en het nodige geduld.”