"Als je dit tegenkomt op WhatsApp en Messenger ben je best op je hoede"

door: STS
WhatsApp - sociale media - smartphone
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Op het internet en op sociale media is het oppassen geblazen voor voeding die aangeboden wordt, zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Inspecteurs onderzochten de voorbije twee jaar meer dan 450 klachten.

"Het is duidelijk dat de consumenten zich afvragen of de verkopers over een toelating beschikken", zegt het FAVV. "Een deel van deze klachten hebben betrekking op voeding die thuis wordt klaargemaakt, zoals gebak en kant-en-klaarmaaltijden, die worden verkocht via sociale netwerken zoals Facebook Marketplace."

"Consumenten stellen zich vaak de vraag of de persoon of het bedrijf gekend is bij het FAVV. In de voorbije twee jaar werd deze vraag gesteld bij meer dan een derde van de klachten. Een terechte vraag van consumenten, want bij de grote meerderheid kon effectief worden vastgesteld dat de verkopers niet geregistreerd waren bij het FAVV."

"Eten verkopen via Facebook Marketplace en andere platformen is niet verboden. Een toelating bij het Agentschap is wel nodig, omdat je als hobby-kok een deel wordt van de voedselketen en dus verantwoordelijk bent voor de voedselveiligheid van je producten."

WhatsApp en Messenger

"Over een legaal bedrijf moet je altijd voldoende informatie (bedrijfsnaam en adres, contactgegevens, ondernemingsnummer) kunnen vinden op de webshop of de Facebookpagina", benadrukt het FAVV.

"Nog een kleine tip: vaak willen onbetrouwbare verkopers enkel communiceren via privé-kanalen zoals WhatsApp of Messenger. Wanneer de verkoper zijn naam of adres niet wil geven, ben je best op je hoede. Een goede tip is om aan de verkoper zijn ondernemingsnummer te vragen. Zo ben je meteen zeker dat de verkoper gekend is bij de Belgische overheid."