Dit wil je weten: Wat is gezonder, een bruin of wit ei?

door: WVDS
eieren
Afbeelding bron: Pixabay

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige eieren wit zijn, terwijl andere bruin zijn? Het antwoord ligt voor de hand.

De kleur van eieren roept vaak veel vragen op, vooral als het op gezondheid en voedingswaarde aankomt. Is de ene kleur gezonder dan de andere?

Verschillende rassen zorgen voor bruine of witte eieren

De kleur van de schaal van een ei wordt bepaald door het ras van de kip. Over het algemeen leggen kippen met witte veertjes en witte oorlellen witte eieren, terwijl kippen met rode of bruine veertjes en bijpassende oorlellen bruine eieren leggen. 

Dit komt doordat de kleur van de eierschaal wordt bepaald door een pigment dat wordt geproduceerd in de eileider van de kip. Voor bruine eieren wordt dit pigment toegevoegd aan de eierschaal in de laatste uren van het schaalvormingsproces. Witte eieren daarentegen hebben geen pigment.

Qua voedingswaarde is er geen verschil tussen een wit of bruin ei

Een veelvoorkomend misverstand is dat bruine eieren gezonder zouden zijn dan witte eieren. Dit is niet waar. Qua voedingswaarde is er geen verschil tussen bruine en witte eieren. Het voer dat de kip krijgt, haar leeftijd en gezondheid hebben meer invloed op de voedingswaarde van het ei dan de kleur van de eierschaal. 

De kleur van de schaal bepaalt niet de kwaliteit, smaak of voedingswaarde van het ei. Dit wordt in plaats daarvan bepaald door het dieet van de kip. 

Kippen die buiten rondlopen en een natuurlijk dieet krijgen, leggen vaak eieren met donkerdere dooiers, ongeacht de kleur van de schaal.

Of je nu een wit of bruin ei eet, beide bieden dezelfde voedingswaarde. Geniet dus van de maximale voedingswaarde die eieren te bieden hebben, ongeacht de kleur van hun schaal.

Tags eieren