Zijn eieren slecht voor je cholesterol? Nieuwe inzichten verrassen
Eieren hebben al jarenlang een slechte reputatie als het gaat om cholesterol. Vooral het eigeel wordt aanzien als boosdoener, omdat het relatief veel cholesterol bevat. Veel mensen laten daarom hun omelet of zachtgekookt eitje staan uit angst voor hart- en vaatziekten. Maar recente onderzoeken laten zien dat dit beeld niet meer helemaal klopt. Tijd om te kijken wat de wetenschap nu écht zegt.
Wat zegt recent onderzoek?
Nieuwere studies tonen aan dat het verband tussen voedingscholesterol en bloedcholesterol veel minder sterk is dan gedacht. Voor de meeste gezonde mensen heeft het eten van eieren nauwelijks invloed op het LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) en kan het zelfs het HDL-cholesterol (het ‘goede’ cholesterol) verhogen. Dat laatste helpt juist om overtollig cholesterol uit je bloed te verwijderen.
Het Voedingscentrum en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben hun adviezen inmiddels aangepast en leggen geen strikte limiet meer op het aantal eieren per week, zolang je verder gezond eet. Gooi eieren die over datum ook niet zomaar weg. Er is een manier om te weten of ze je ze nog mag eten.
Wanneer toch voorzichtig zijn?
Niet iedereen kan onbeperkt eieren eten. Mensen met diabetes type 2 of een erfelijke aanleg voor een hoog cholesterolgehalte moeten wél oppassen. Bij hen kan overmatige consumptie leiden tot een stijging van het LDL-cholesterol. Artsen adviseren deze groep om eieren met mate te eten en vooral te letten op de totale hoeveelheid verzadigde vetten in hun dieet. (Lees verder onder de foto)
Eieren passen in een gezond voedingspatroon
Eieren zijn meer dan alleen cholesterol. Ze bevatten hoogwaardige eiwitten, vitamine B12 en D, en belangrijke mineralen zoals selenium en ijzer. Daardoor zijn ze voedzaam, betaalbaar en veelzijdig. Wie ze combineert met veel groenten, volkorenproducten en gezonde vetten, kan eieren prima opnemen in een gevarieerd dieet.
Wat dit voor jou betekent
Voor de meeste mensen zijn eieren geen probleem voor de cholesterol, zolang ze met mate gegeten worden en passen binnen een gezond voedingspatroon. De angst dat een gekookt eitje bij het ontbijt direct leidt tot hartproblemen, is achterhaald. Maar zoals bij alles geldt: variatie en balans blijven de sleutel tot een gezond leven.