Risico voor nieren en kankerverwekkende eigenschappen: Carrefour haalt product uit verkoop
Het FAVV waarschuwt voor de tweede keer in korte tijd voor een product dat verkocht werd bij Carrefour. Daarin werd een te hoog gehalte Ochratoxine A vastgesteld.
'Studentenhaver' van Carrefour Bio
Het gaat om 'Studentenhaver' (160 g) van het merk Carrefour Bio. Dit product werd tot en met 25 december 2025 verkocht.
Het artikel draagt EAN 5400101069558. De betrokken houdbaarheidsdata zijn:
- 09/04/2026
- 16/04/2026
- 23/04/2026
- 30/04/2026
- 07/05/2026
- 15/05/2026
- 21/05/2026
- 28/05/2026
- 18/06/2026
- 25/06/2026
Te hoog gehalte aan Ochratoxine A
"Deze producten zijn uit de handel gehaald wegens een te hoog gehalte aan Ochratoxine A", zegt het FAVV in een bericht aan onze redactie.
"Er werden echter een aantal producten op de Belgische markt verkocht voor de terugroeping. Consumenten die deze in hun bezit hebben, worden gevraagd om ze niet te consumeren en ze terug te brengen naar hun verkooppunt, waar ze terugbetaald zullen worden."
Lees ook: Opnieuw probleem met voedingsproduct uit Jumbo: Niet van eten en terugbrengen
Meer info? Bel de klantendienst van Carrefour
Wie meer informatie wenst te bekomen over deze terugroeping kan daarvoor terecht bij de klantendienst van Carrefour België, via 0800.9.10.11. Dit nummer is van maandag tot zaterdag bereikbaar, van 08.30 tot 20.00 uur.
Ook rozijnen van Carrefour Bio teruggeroepen
Slechts enkele dagen geleden riepen Carrefour en het FAVV ook al het product 'Rozijnen' (180 g) van het merk Carrefour Bio terug, om dezelfde reden: een te hoog gehalte aan Ochratoxine A.
Ochratoxine A: Risico voor nieren en kankerverwekkende eigenschappen
"Verschillende soorten schimmels kunnen Ochratoxine A produceren", zegt de FOD Volksgezondheid. "Het risico voor de nieren was al lang bekend van het Europese Scientific Committee on Food en later van het EFSA-advies van 2006."
"Na een nieuw EFSA-advies van 2020 over de bezorgdheid over de kankerverwekkende eigenschappen van Ochratoxine A, werden er enerzijds limieten verlaagd, en anderzijds werden er limieten toegevoegd voor voedselgroepen waarvoor er nog geen limiet was."