Volkorenbrood, yoghurt, hummus, ontbijtgranen of soep uit de supermarkt kunnen fatale gevolgen voor je hebben: Nieuwe studies zijn duidelijk

door: PMN
Supermarkt - Delhaize
Afbeelding bron: Photonews

Er zijn heel wat mensen die een dieet volgen. Pizza of chocolade is dan uiteraard uit den boze.
 

Mensen die een dieet volgen proberen zo gezond mogelijk te eten. Maar verschillende voedingswaren die ze als gezond beschouwen zijn dat niet. Dat blijkt uit twee nieuwe studies.

De studies tonen aan dat ultrabewerkt voedsel fatale gevolgen kan hebben. Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die aanzienlijk zijn veranderd ten opzichte van hun natuurlijke vorm, waarbij ingrediënten zoals conserveringsmiddelen of kunstmatige smaakstoffen vaak worden toegevoegd om de houdbaarheid of aantrekkelijkheid te verbeteren.

Het gaat onder meer om ontbijtgranen, vooraf klaargemaakte broodjes en wraps, hummus maar ook soep uit de supermarkt en charcuterie. Uit die studies is gebleken dat wie dit eet meer kans heeft op een hoge bloeddruk, hart - en vaatziekten, hartaanvallen en beroertes.

In onze supermarkten is 60 tot 85 procent van de voeding ultrabewerkt

In onze supermarkten is 60 tot 85 procent van de voeding ultrabewerkt. “Wat gigantisch veel is”, reageert Jolien Jonckheere van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw in Het Nieuwsblad.

“Voedselbewerking is niet alleen negatief maar heeft ook voordelen: het is vaak goedkoper, makkelijker en sneller te verspreiden en het verhoogt de houdbaarheid en voedselveiligheid.”

Jonckheere nuanceert het hele debat. “Een potje hummus natuur is bewerkt, maar niet ongezond en helemaal niet te vergelijken met een potje gesuikerde yoghurt waarin in feiten geen fruit te bespeuren valt. Je kiest beter voor yoghurt natuur met vers fruit.”