Waarom worden eieren in de winkel niet in frigo bewaard en thuis wel? Voedselagentschap legt uit

door: STS
Eieren
Afbeelding bron: Photonews

We bevinden ons in het paasweekend en dan wordt er al eens een eitje gegeten. Maar waarom liggen die in de winkel niet in de koelkast en thuis wél?

Het FAVV, dat waakt over de voedselveiligheid, legt alles uit. "Er is een zeer goede reden voor! Eieren moeten namelijk op een constante temperatuur worden gehouden om zo hun kwaliteit te behouden."

"Door een temperatuurschommeling zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan. Door de condens (vocht) kunnen bacteriën zich makkelijk op de schaal ontwikkelen en via de poreuze schaal het ei binnendringen. Een temperatuurschommeling wordt daarom binnen het verkoopcircuit zoveel mogelijk vermeden."

"Thuis bewaar je ze in de koelkast omdat ze zo langer vers blijven. Eens ze in de koelkast liggen haal je de eieren er dus best enkel uit als je ze gaat gebruiken, zo blijft de temperatuur constant."

"Het is aangewezen om eieren koel en donker te bewaren omwille van de versheid en om het risico op salmonella laag te houden. Je bewaart de eieren het best in hun originele verpakking in de koelkast."

Punt naar beneden

"Opgelet, via de poreuze schaal van eieren kunnen geuren binnendringen. Vermijd daarom om ze in de buurt van sterk geurende levensmiddelen (zoals knoflook of gerookte vis) te bewaren. Ook contact met vocht is te mijden, want bacteriën kunnen op die manier door de schaal dringen en het ei besmetten."

"Schone eieren zijn langer houdbaar dan eieren waar nog vuil aan zit. Spoel ze niet af, maar maak ze even schoon met een doekje."

"Ten slotte is het ook beter om de eieren met de punt naar beneden te bewaren. Zo blijft de dooier het best op zijn plaats."