Doe dit nooit in de airfryer: risico op brand en mogelijk giftige chemicaliën

door: MRO
Airfryer
Afbeelding bron: Unsplash

Bakpapier wordt in de keuken gebruikt om koken en opruimen gemakkelijker te maken. In de conventionele ovens is dat geen probleem, maar de laatste tijd zijn er vragen gerezen over of het veilig is om bakpapier te gebruiken in de moderne airfryers. 

Het is cruciaal om te begrijpen hoe een airfryer werkt. Een airfryer kookt voedsel door hete lucht rond te circuleren op snelheden die een knapperig uiterlijk aan het voedsel kan geven zonder het gebruik van olie. Dit proces wordt gefrituurd door luchtconvectie genoemd.

Wanneer bakpapier wordt gebruikt in een airfryer, kan het deze luchtstroom blokkeren en de manier waarop de airfryer functioneert, verstoren. Daardoor wordt het voedsel niet gelijkmatig gekookt.

Risico op brand

Daarnaast is er een risico op brand wanneer bakpapier in de airfryer wordt gebruikt. Dit komt omdat de temperaturen in een airfryer vaak hoger zijn dan die in een gewone oven, wat betekent dat bakpapier sneller kan vlam vatten.

Hoewel er bakpapiervellen zijn die specifiek voor airfryers zijn gemaakt, is er altijd een risico op brand, vooral als de vellen de luchtstroom blokkeren of als ze niet correct worden gebruikt.

Mogelijke afgifte van giftige chemicaliën

Er is nog een derde reden om geen bakpapier in de airfryer te gebruiken, met name de mogelijke afgifte van giftige chemicaliën. Als bakpapier te hoge temperaturen bereikt, kan het potentieel schadelijke chemicaliën afgeven, zoals formaldehyde, dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid als het wordt ingeademd of geconsumeerd.

Herbruikbare siliconen mat in de airfryer

Om deze redenen is het het beste om geen bakpapier in de airfryer te gebruiken. Er zijn alternatieven beschikbaar die veiliger zijn en geen invloed hebben op de kwaliteit van het voedsel.

Een van deze opties is een herbruikbare siliconen mat. Deze zijn ontworpen om bestand te zijn tegen hoge temperaturen, hebben geen invloed op de luchtconvectie in de airfryer, en bevatten geen potentieel schadelijke chemicaliën.

Tags airfryer