Onderzoek bewijst: Dit moet je drinken om het risico op darmkanker te verkleinen

Melk drinken heeft de laatste jaren flink aan populariteit ingeboet. Toch blijkt het drankje zijn nut te hebben.
Nieuw onderzoek toont aan dat melk drinken helpt tegen kanker. "Hoe meer zuivel iemand gebruikt, hoe minder risico op dikkedarmkanker", zegt kankerspecialist Ellen Kampman in Het Laatste Nieuws.
In de studie is ook het effect van lactose-intolerantie aangetoond. Wie geen zuivel verdraagt, loopt een groter risico op darmkanker, zo blijkt.
Waarom melk zo goed werkt? Calcium beschermt de darmwand. Daarom waarschuwt Kampman dat het beter is om melk te drinken dan plantaardige alternatieven.
Er bestaat natuurlijk sojamelk en havermelk die verrijkt is met calcium, maar dat is niet per se een goed alternatief. Het proces kost volgens voedingstechnologen enorm veel energie.
"Mogelijk zijn er ooit betere, duurzame alternatieven. Maar voor nu blijft het goed om dagelijks één à twee porties halfvolle zuivel te gebruiken", aldus Kampman.