Agente roept “Makakken” en “Bende flikkers”, maar mag in dienst blijven

door: BVDO
politie
Afbeelding bron: OnkelKrischan / Shutterstock.com

Een agente van de politiezone Brussel Zuid gaat vrijuit nadat ze voor racistische en homofobe uitspraken een tuchtstraf opgelegd was. 

De video dateerde van eind 2018. Twee agentes filmden zichzelf terwijl ze op dienst waren. "Hier het Lemmensplein, allemaal makakken," zegt een van de agentes. Op Clemenceau zegt een van hen dat ze hier "makakken" zien. "Bende flikkers," wordt er geroepen. Tijdens de video klinkt luide technomuziek en er wordt verschillende keren uit het raam van de wagen geschreeuwd. 

De twee werden geschorst en moesten eenmalig 25 procent loon inleveren. Een van de twee agentes ging uit dienst, de andere werkt voor de politie, maar in een andere functie. 

Een van de agentes vocht de straf aan bij de Raad van State en kreeg gelijk voor wat het financieel verlies betreft. Niet over de inhoud, maar omdat de procedure niet juist gevolgd was. De termijnen waren met drie dagen overschreden. 

Volgens La Dernière Heure is het dossier rond de racistische uitlatingen geseponeerd. Korpschef Jurgen De Landsheer kan er niet mee lachen en vindt het bizar dat gesanctioneerde politiemensen vaak vrijuit gaan, omdat er procedurefouten gemaakt worden. 

"Dat die mensen soms zware feiten pleegden, is dan van geen tel”, zegt De Landsheer aan Het Laatste Nieuws. “Ik vind daarom dat we bij overduidelijk zwaar wangedrag onmiddellijk politiemensen moeten kunnen ontslaan. Maar daarvoor hebben we van de minister en de syndicaten natuurlijk de tools nodig."