Jongeren worden gewaarschuwd voor gevaar: "Zware straffen en je kan er vrienden of familieleden door kwijtraken"

door: STS
Vrouw weent
Afbeelding bron: Unsplash

De FOD Economie wil mensen, en vooral jongeren, sensibiliseren over een illegale, frauduleuze praktijk. "Die kan dramatische gevolgen hebben voor mensen die zich laten verleiden om erin te stappen", klinkt het.

Het gaat om piramideverkoop. "Dat is een verboden praktijk waarbij mensen worden geronseld door hen winst te beloven in ruil voor een bijdrage. Die bijdrage gaat naar andere leden hoger in de piramide. Om in de piramide op te klimmen en uiteindelijk geld te verdienen, moet je andere mensen aantrekken, die op hun beurt moeten investeren en werven."

"Ze richten zich vooral op jongeren, die gevoelig zijn voor dergelijke flitsende beelden die verspreid worden via sociale media. In die posts wordt continu de nadruk gelegd op een luxueuze en onafhankelijke levensstijl die ze kunnen bereiken door te investeren en door steeds weer nieuwe leden aan te werven."

"Daarom lanceren we een sensibiliserings- en preventiecampagne voor jongeren: '$hit! Opgelicht'. Voor de online campagne werken we samen met vier influencers, twee Nederlandstaligen en twee Franstaligen."

Zware gevolgen

"Zowel het opzetten, deelnemen als het promoten van een piramidesysteem is strafbaar. Je riskeert een strafrechtelijke boete tot 100.000 euro en/of een gevangenisstraf tot vijf jaar."

"Daarnaast zijn ook de sociale en psychologische gevolgen niet min. Vaak motiveren de organisatoren je om vrienden en familie te overtuigen om mee in te stappen in de piramideverkoop. Zij staan het dichtste bij jou en zijn het makkelijkst te bereiken en te overtuigen."

"Wanneer duidelijk wordt dat het allemaal niet zo rooskleurig is, kan dat voor spanningen zorgen en afstand scheppen. De andere leden van het piramidesysteem moedigen je aan om afstand te nemen van vrienden en familie die negatief zijn over het systeem. Daardoor kan je vrienden of familieleden kwijtraken."