ALDI-klant stelt zich vragen bij product: "Vers én nog 14 dagen houdbaar?"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Worden we misleid door supermarkten wanneer een product dat de term "vers" bevat nog veertien dagen houdbaar is? Het consumententeam van Radio 2 zocht het uit.

Een klant van ALDI legde hen het probleem voor: "Ik zag bij Aldi een artisanale, verse quiche die nog minstens 14 dagen houdbaar was", klonk het.

"Dat kan je toch moeilijk vers noemen? De vervaldatum van een bakje verse olijven is zelfs pas over twee maanden."

"In de Europese wetgeving bestaan er enkel in de landbouwsector regels over de benaming 'vers'. Daar betekent 'vers' dat het product in kwestie niet verwerkt mag zijn", reageerde Etienne Mignolet, woordvoerder van de FOD Economie.

"De versheid is heel afhankelijk van het soort product. Een aardappel is acht dagen na de oogst nog steeds 'vers', een vis flink wat minder."

"Wat absoluut niet kan, is een product als 'vers' labelen als het ontdooid is, aangelengd is uit een concentraat, of gereconstrueerd is uit een poeder."

De woordvoerder van ALDI werd ook opgebeld. Die zei dat het niet enkel om het label 'vers' gaat, dat misschien beter verkoopt. "Artikelen met de benaming 'vers' hebben doorgaans een recept met verse ingrediënten, minder bewaarmiddelen en bijgevolg ook een kortere houdbaarheidstermijn", klonk het.