Marc Van Ranst kent uitspraak in proces dat Willem Engel tegen hem aanspande

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Marc Van Ranst werd op 30 augustus 2021 door Willem Engel rechtstreeks gedagvaard voor laster door op 11 augustus 2021 in een interview op het VTM-nieuws te verklaren dat hij Willem Engel verder een “virusontkenner” noemt.

Zowel Marc Van Ranst als het Openbaar Ministerie vroegen de vrijspraak. De feiten van laster werden in hoofde van beklaagde niet bewezen verklaard, zo oordeelde de rechtbank. De rechtbank stelde vooreerst vast dat Marc Van Ranst in het interview Willem Engel geen virusontkenner noemde maar enkel aangaf dat hij het er niet mee eens was dat niemand Willem Engel een virusontkenner zou mogen noemen.

Bovendien was de rechtbank van oordeel dat het ‘zijn van een virusontkenner’ geen voldoende welbepaald feit uitmaakt in de zin van artikel 443 van het Strafwetboek. Willem Engel werd verder veroordeeld om een provisionele schadevergoeding van 4.000,00 euro, te vermeerderen met de interesten, te betalen aan Marc Van Ranst wegens tergend en roekeloos geding.

De vordering van Willem Engel om Marc Van Ranst te veroordelen tot een provisionele schadevergoeding en de gerechtskosten werd afgewezen als ongegrond, liet de rechtbank weten.

“De uitspraak van de correctionele rechtbank draait de rollen volledig om: Willem Engel wordt veroordeeld tot het betalen van €4000 aan Marc Van Ranst wegens tergend en roekeloos geding”, zegt Marc Van Ranst op Facebook. “Belgische rechtbanken spreken ‘tergend en roekeloos geding’ slechts zelden uit. De rechtbank is mijn pleidooi gevolgd dat dit werkelijk een schoolvoorbeeld was van misbruik van procesrecht.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis app van Redactie24