Nieuw fenomeen: pedofielenjagers: "We willen hen mentaal breken"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Een groepje anonieme "pedojagers" probeert online pedofielen uit hun tent te lokken, om ze daarna "mentaal te breken".

De mannen doen zich op het internet voor als een meisje van 14 jaar. Vervolgens zoeken ze contact met een volwassene. Hapt die toe, dan wordt er afgesproken.

"We spreken ergens af waar het rustig is en confronteren hem, maar we proberen geen geweld te gebruiken. Hij heeft twee keuzes: iemand uit zijn omgeving opbellen en alles opbiechten, of wij bellen de politie. We willen hem mentaal breken", klinkt het in Het Laatste Nieuws, dat een artikel wijdt aan het fenomeen.

Criminologen waarschuwen dat deze manier van werken onverstandig is: "Die publieke schandpaal is niet bevorderend ter preventie van seksueel misbruik. Bovendien zal het merendeel van de pedofielen nooit overgaan tot seksueel gedrag", klinkt het in de krant. De politie waarschuwt dan weer dat de acties van de pedojagers tot procedurefouten in onderzoeken kunnen leiden.

Doodgeslagen op straat

In het Nederlandse Arnhem liep een actie van lokale pedojagers recent slecht af voor een 73-jarige inwoner. Hij werd op straat in elkaar geslagen en overleed later aan zijn verwondingen. (Lees ook: Bejaarde man op straat doodgeslagen: "En dit maakt het nog tragischer dan het al is")