Nieuwe oplichting doet ronde op sociale media: "Hiermee lokken ze je"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Safeonweb trekt aan de alarmbel. Er doet zich een nieuwe vorm van oplichting voor. "Die doet de ronde op sociale netwerken, zoals TikTok."

Deze oplichting is als volgt te herkennen: een zogezegde ex-werkneemster van Zara zegt dat ze na vijf jaar voor Zara gewerkt te hebben ontslagen werd omdat ze te laat kwam op haar werk. "Dus ga ik wat dingen vertellen waarvan ze liever hebben dat je ze niet weet", klinkt het.

"Ze vertelt haar geheim om € 300 aan waardebonnen van Zara te krijgen" legt Safeonweb uit. "Om dit te doen, moet je de website van Topcadeaus bezoeken. Maar als je eenmaal op de site bent, moet je verschillende persoonlijke gegevens invoeren, waaronder bankgegevens."

Controleer deze zaken om geen slachtoffer van oplichters te worden

Daar mag je dus niet op ingaan. Safeonweb raadt aan om op te passen voor dit soort "getuigenissen" op sociale media en altijd de informatie bij het bedrijf in kwestie of op de officiële website te controleren.

"Oplichters proberen ook de druk op te voeren door te stellen dat je onmiddellijk moet reageren. Op die manier neem je niet de tijd om kritisch na te denken. Controleer altijd de URL van de site waar je naartoe wordt gestuurd."

Oplichting
Afbeelding bron: Safe on web