Wees waakzaam: Burgers krijgen mails van politie met beschuldigingen en betaalverzoek

door: BVDO
Politie - Brasschaat
Afbeelding bron: Photonews

Tal van burgers melden dat ze verdachte mails krijgen van leidinggevenden bij de politie en het gerecht. Er duiken telkens nieuwe namen op, waaronder laatst ook die van federaal procureur Frédéric Van Leeuw.

Door de identiteit van politiemensen en magistraten te misbruiken, willen criminelen geld van mensen ontfutselen. De Federale Politie roept iedereen op om extra waakzaam te zijn en zeker niet in te gaan op deze valse mails en berichten.

Sommige mails worden verstuurd in naam van de commissaris-generaal van de Federale Politie, eerste hoofdcommissaris Marc De Mesmaeker. Ook de naam van Catherine De Bolle, de huidige directeur van Europol en voormalig commissaris-generaal van de Federale Politie komt voor.

Meer recent duikt nu ook de naam van Eric Snoeck op, directeur-generaal van de Federale Gerechtelijke Politie, en van federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Ook andere diensten en namen van leidinggevenden bij politie en gerecht worden misbruikt door de oplichters.

Boetes

“In de mails wordt u er vaak van beticht een bepaald misdrijf te hebben gepleegd. De mail heeft bijvoorbeeld als titel ‘Uw Oproeping’ en er staat in dat u seksueel getinte foto’s naar minderjarigen heeft gestuurd”, klinkt het bij de politie.

“De afzender zegt dat u een boete moet betalen, een soort van onmiddellijke inning of een minnelijke schikking, want anders zal u vervolgd worden door het parket. Jammer genoeg betalen mensen die zogezegde boete soms. Onterecht, want het geld gaat rechtstreeks naar de oplichters.”

Lees al het nieuws in de gratis app van Redactie24