Na de zachte winter wordt nu dit weer verwacht voor de lente

door: STS
Lente - Bloesem
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

We hebben op enkele winterprikken na een zachte winter achter de rug. Op 1 maart begon de weerkundige lente. Wordt die ook warmer dan anders?

Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie wel. Het zou de komende maanden opvallend warm worden, en dat wordt toegeschreven aan El Niño. Dat is een weerfenomeen dat de temperatuur van het zeewater doet stijgen in een brede strook ten westen van Peru. Dit heeft ook een zekere invloed op het weer, al zou dit voor Europa beperkt zijn.

"De seizoensvoorspellingen, voor zover die betrouwbaar zijn, geven inderdaad aan dat het warmer dan gemiddeld zou zijn de komende maanden", vertelde weerman David Dehenauw, die ook verbonden is aan het KMI, aan HLN.

"Je kan niet zeggen hoe warm het precies gaat worden. Je kan er ook geen neerslagverwachting aan koppelen. Het is een tendens die we meestal zien; dat het de meeste maanden intussen warmer dan normaal is ten opzichte van de gemiddelden. De ene maand al wat meer dan de andere."

"Dat op zich is dus niet zo wereldschokkend. Ook al is El Niño aan het afzwakken, het fenomeen zal daar nog wel een invloed op hebben. Maar er zijn zeker andere factoren die meespelen."

Volg Redactie24 nu op Instagram