Weerman David Dehenauw waarschuwt: “Ook in ons land is 50 graden mogelijk”

door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan

Terwijl de temperaturen en het mooie weer bij ons ver te zoeken zijn, is het puffen en zweten aan de westkust van Canada en het noordwesten van de Verenigde Staten. Daar is het uitzonderlijk heet.

In de buurt van Vancouver loopt de temperatuur op tot 48 graden. Er is daar sprake van een ‘hittekoepel’. Weerman David Dehenauw zegt in ‘Het Laatste Nieuws’ dat zo’n hoge temperaturen ook bij ons kunnen voorkomen in de komende decennia.

De weerman verwijst naar drie jaar geleden, de zomer van 2018. Er werd toen in ons land een temperatuur gemeten van 41,8 graden. Hij sluit niet uit dat het ook in ons land op een bepaald moment 50 graden warm kan worden.

“Bij ons is die hitte afkomstig van het zuiden, met de voorwaarde dat het in Frankrijk en Spanje òòk al droog en heet is”, legt David Dehenauw uit.

“Krijgen we bij die aanvoer van warme lucht ook een periode van droogte, waardoor er ook warmte uit de bodem komt, en aanhoudende zon die daarop schijnt, dan mogen we ons aan datzelfde gevoel verwachten.”