Dodelijk virus duikt voor het eerst sinds jaren zestig weer op in Europa: Al drie mensen gestorven na steek van mug

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Het West Nijl-virus heeft sinds eind juli verschillende mensenlevens geëist in Europa. Dat berekende het Europese Centrum voor Preventie en Controle van Ziekten (ECDPC).

Donderdag zijn in de Noord-Italiaanse stad Ferrara twee personen van 69 en 86 jaar oud overleden aan cardiovasculaire aandoeningen. De twee werden een tiental dagen verzorgd in het ziekenhuis. Een andere persoon, die in een nabijgelegen gemeente woonde, overleed eind juli aan hetzelfde virus. Ook in Griekenland, Servië, Kosovo en Roemenië zijn in totaal al veertien dodelijke slachtoffers geteld. 

Het Nieuwsblad schrijft dat het West Nijl-virus overal ter wereld is, maar duikt voor het eerst sinds de jaren zestig weer op in Europa. In Europa worden voornamelijk in het Middellandse Zeegebied regelmatig humane gevallen alsook uitbraken bij paarden gemeld. 

ZIEKTEVERSCHIJNSELEN
In ons land vielen er nog geen slachtoffers. Het FAVV meldt dat in 80 procent van de gevallen er geen ziekteverschijnselen optreden bij de mens en de pseudogriepsymptomen 7 tot 10 dagen later weer verdwijnen.

Slechts 0,1 procent van de besmettingen geven aanleiding tot de ontwikkeling van een hersenontsteking met soms dodelijke afloop. Een specifieke behandeling tegen de ziekte bestaat er niet.