VTM

VTM-Nieuws biedt zijn excuses aan: "We willen laten weten dat het ons spijt"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan
Theo Francken was maandag te gast in de nieuwsstudio van VTM. Even ging Stef Wauters in de clinch met de NV-A-politicus. Gisteren excuseerde de zender zich.

Nieuwsanker Stef Wauters verwees naar een passage in het boek van Francken, maar die ontkende wat de nieuwspresentator beweerde over zijn boek. Het ging er even bitsig aan toe in de studio.

“U schreef in uw boek, dat uitkwam voor de verkiezing: Dat pact zal niet bindend zijn, hoogstens een wollige tekst”, zei Stef. “Nee. "Dat is niet waar”, beet Francken terug. "U haalt alles door elkaar. De verklaring van Marrakech, getekend in mei in de Afrikaanse conferentiehoofdstad Marrekech, gaat over het Rabat-proces. Dat is een samenwerking tussen Europese en Afrikaanse lidstaten over terugkeer (...) laten we niet alles op een hoopje gooien.”

Dinsdag bood men bij VTM-Nieuws zijn verontschuldigingen aan. “In ons studiogesprek van gisteravond met Theo Francken verwees Stef naar een passage in het boek van Theo Francken Continent Zonder Grens over Marrakech op pagina 226. Op die pagina staat letterlijk: ‘Dat maakt dat akkoorden sluiten via fluwelen diplomatie, zoals nagestreefd op de EU-Afrika-toppen in Cotonou, Valetta en recent ook Marrakech, een quasi onmogelijke oefening is. Er zal weliswaar een wollige tekst op papier gezet kunnen worden maar die zal niet bindend zijn (…)", luidt het.

Theo Francken wees erop dat het in deze passage gaat over de ‘Verklaring van Marrakech die is aangenomen in mei’ en niet om het zogenaamde ‘Compact van Marrakech’, waar op dit moment zoveel over te doen is. Wij willen dat bij deze graag rechtzetten.”