Weerexperten waarschuwen voor ijskoud weer: “Vergelijk het maar met dat, toen was het hier ook -10 tot -18 graden”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vorig jaar kende we rond eind februari een erge koude periode. Daar was de polaire vortex verantwoordelijk voor. Het resultaat was de temperatuur daalde tot -10 graden. In de Hoge Venen werd het zelfs -18 graden.

De Britse nieuwssites en verschillende weerexperten zijn het allemaal over eens dat de ‘polar vortex’ delen van Europa en Amerika in “arctische kou zal storten en onder de sneeuw kan bedelven”. En het ergste is dat die ‘polar vortex’ opnieuw onze richting uitkomt.

Weerman David Dehenauw kan aan Het Nieuwsblad bevestigen dat er iets aan de hand is boven de noordpool. “Daar zit altijd de poolwervel of polar vortex: een lagedrukgebied waar op twintig kilometer hoogte ijskoude winden tegen de wijzers van de klok in draaien”, zegt hij. 

“Nu is die vortex verstoord door warme lucht waardoor het lagedrukgebied een hogedrukgebied wordt en de windrichting omdraait. Wind uit het oosten dus, die geleidelijk aan daalt tot op het aardoppervlak. Op die manier kan die polaire lucht ook tot bij ons raken. Wat we vorig jaar meemaakten.”

“Maar ik zeg kan, omdat het niet zeker is. Alles hangt af van de positie van het hogedrukgebied: iets meer richting Rusland en we krijgen veeleer wind uit het zuiden dan het oosten. Wat het wordt, kunnen we ten vroegste eind deze of begin volgende week zeggen omdat het toch zo’n veertien dagen duurt voor het effect van de verstoorde vortex zich vertaalt in een weersverandering.” 

“En zo ver in de toekomst hebben we geen betrouwbare weerkaarten. Het enige wat nu zeker is, is dat de vortex ­verstoord is en dat zoiets de kans op winterweer later deze maand verhoogt.”

Tags sneeuw