Informateur Reynders is weg en ook alle hoop: “Het is uitzichtloos geworden”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Didier Reynders (MR) laat de informatiegesprekken over een federale regering voor wat ze zijn. De komende dagen zit hij in Straatsburg om te stemmen te ronselen voor een topjob in Europa.

Didier Reynders hoopt immers om secretaris-generaal te worden van de Raad van Europa. Het kan hem per jaar zo’n 321.000 euro opleveren.

Opvallend is dat het heel stil blijft in de Wetstraat. Er is geen enkele partij die Reynders bijvoorbeeld op de vingers tikt. Professor Carl Devos (UGent) denkt in Het Nieuwsblad te weten hoe dit komt. 

“De situatie is gewoon uitzichtloos. Iedereen beseft dat er geen schot in de zaak kan komen zolang het schimmenspel in Vlaanderen en Wallonië aan de gang is.” De partijen houden elkaar ook in een houtgreep. N-VA onderhandelt in Vlaanderen nog steeds met Vlaams Belang, nochtans hebben die geen meerderheid. In Wallonië doet de PS hetzelfde met Ecolo.

“Vóór de verkiezingen stelden alle partijen dringende problemen aan de kaak”, zegt Devos. “Nu stelt iedereen het partijbelang boven het landsbelang en probeert de regeringsdeelnames te maximaliseren. Terwijl in Vlaanderen enkel de oude Zweedse coalitie echt haalbaar is. En in Wallonië PS aan tafel zal moeten gaan zitten met MR.