Hoge energieprijzen: "Men beseft niet goed welk drama op ons afkomt"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Johan Vande Lanotte (Vooruit) pleit ervoor dat de overheid de hoge energiefacturen aanpakt door de btw op energie te verlagen.

In 2014 verlaagde Vande Lanotte als minister van Economie het btw-tarief op elektriciteit al eens van 21% naar 6%. Dat moet nu opnieuw gebeuren, vindt hij.

"Het is niet logisch dat het 21% is. Voor voedsel en water, basisproducten, is het 6%. Energie is óók een basisproduct. Je moet maar eens nadenken wat je kan zonder elektriciteit", zei Vande Lanotte op Canvas.

"Een tweede element dat er nu bijkomt, is natuurlijk dat die prijzen écht spectaculair stijgen. Dat is voor gezinnen tweehonderd, driehonderd euro per maand meer. Ik heb mijn eigen factuur nog eens bekeken, het is 230 euro extra, dat is een beetje meer dan maal drie."

"Ik heb de indruk dat men niet goed beseft welk drama op ons afkomt."

"Niet uit te leggen"

"Als de prijs maal 3,5 gaat, dan heeft de overheid bij een vermindering van 21% naar 6% niets verloren. Als de overheid bij 21% blijft, gaan de inkomsten spectaculair stijgen."

"Ik denk dat als je achter vijf of zes maanden moet uitleggen dat de mensen heel veel betaald hebben en de overheid veel meer geld heeft binnengekregen, je dat niét uitgelegd krijgt."