Er komt felle kritiek op prinses Elisabeth: “Wat een hypocrisie!”

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Republikeinse activist Piet Wittevrongel wil de monarchie omverwerpen. “Dat er in ons land een elite bestaat die vanaf z’n geboorte baadt in de privileges, stuit mij tegen de borst”, zegt hij in Dag Allemaal.

Piet Wittevrongel werd vijftien jaar geleden bekend toen, onder zijn impuls, enkele stoete ostendenaeren het ruiterstandbeeld van Leopold II in Oostende verminkten. Ze zaagden de bronzen hand af van een Afrikaan die dankbaar opkijkt naar Leopold omdat hij de Congolezen bevrijdde van de slavernij.

“Dat er in ons land een elite bestaat die vanaf z’n geboorte baadt in de privileges, stuit mij vandaag nog steeds tegen de borst”, zegt Wittevrongel. “De privileges van de koninklijke familie zijn wettelijk bepaald. Dat onrecht weiger ik te aanvaarden. Bovendien kosten die privileges enorm veel geld en betalen wij er allemaal aan mee.”

“De privileges van het koningshuis zijn in strijd met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Ik wilde samen met een fervente republikein klacht indienen, maar hij heeft zich teruggetrokken omdat hij vreesde dat het hem stemmen zou kosten. En alleen kan ik zo’n procedure niet betalen.”

De monarchie blijft wel enorm populair in ons land. “Omdat er een enorme propagandamachine achter zit”, zegt Wittevrongel. “Zoals filmpjes met prinses Elisabeth die de arme kindjes in Kenia gaat bezoeken. Die hypocrisie! Binnenkort heeft dat meiske verdorie recht op ’n dotatie van 8.000 euro per maand.”