Hittegolf van vorige week laat zijn sporen na in ons land: "Het is een ramp"

bron: Het Laatste Nieuws/Het Belang van Limburg
door: PMN
Het is in België extreem droog. Die extreme droogte zorgt voor heel wat problemen.

In de landbouwsector zorgde de extreme droogte al voor minstens 50 miljoen euro schade. En dat is nog maar een eerste, voorzichtige raming. "De hittegolf van vorige gaf hen de genadeslag", legt Sofie Scherpeel uit van van landbouwexpertisebureau ATP Consulting aan het Het Laatste Nieuws. Het gaat om een verlies van gemiddeld 50%.

Vooral de aardappelen hebben erg geleden onder de hitte. Ook voor de maïs kwam het op een kritisch moment omdat de pluim in de vrucht staat. Boomkwekerijen en siertelers tellen enorm veel verdorde planten. “De definitieve schade door de droogte en de hitte van vorige week wordt pas duidelijk bij de oogst”, zegt Vanessa Saenen, Boerenbond-woordvoerder in Het Belang van Limburg. “Maar veel fruit heeft schroeivlekken en is niet meer geschikt voor de verkoop. Doordat er wel eens plaatselijke buien waren, is de schade in ene regio groter dan in de andere. We krijgen berichten binnen van een verlies tot 30 procent."

De landbouwers vragen om de situatie opnieuw als ramp te laten erkennen. Als dat gebeurt, worden ze voor 40 tot 80 procent terugbetaald, met een maximum bedrag van 62.400 euro. “Of dit een landbouwramp is, moet de nieuwe Vlaamse regering beslissen”, reageert minister Van den Heuvel.