Israëlisch advocaat grijpt in bij vluchtelingencrisis: "Ze worden gefolterd, verkracht en gedwongen tot slavernij"

bron: Knack
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De Israëlische advocaat Omer Shatz heeft Angela Merkel en nog andere Europese politici voor het Internationaal hof in Den Haag gedaagd. Hij acht hen verantwoordelijk voor vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee.

Sinds 2014 zijn er al meer dan 18.000 vluchtelingen verdronken in de Middellandse Zee. Volgens de Israëlische advocaat Omer Shatz is het allemaal de schuld van Merkel & co. “Jarenlang werd ons wijsgemaakt dat het een tragische gebeurtenis was, een soort natuurramp. De bewijzen die ik, samen met mijn collega Juan Branco en met mijn studenten, gedurende drie jaar verzameld heb, laten zien dat de doden deel uitmaken van een plan om de migratiestromen uit Afrika te beperken. Die politiek werd de laatste vijf jaar bewust ontworpen en uitgevoerd. Het is geen tragedie, het is een misdaad tegen de menselijkheid”, is Shatz duidelijk in Knack.

We hebben hier te maken met een systematische aanval op de burgerbevolking. In dit geval: op migranten die in de Middellandse Zee verdrinken of door de Libische kustwacht teruggebracht worden naar Libië. Velen belanden in kampen waar ze gefolterd, verkracht of tot slavernij gedwongen worden. Vaak komen ze pas vrij als zij of hun familie geld betalen.”

“Toppolitici zoals Juncker, Merkel en Emmanuel Macron, maar ook de vele medeplichtigen op de lagere niveaus van de macht: de bureaucraten in Brussel, de ambtenaren op de ministeries, de kapiteins van de Frontex-schepen. En ook in Libië zijn er figuren die een rol spelen. De kustwachters, bijvoorbeeld, of de Libische overheid, die de kampen in stand houdt. Tegen sommigen heeft het Internationaal Strafhof al een onderzoek ingesteld."