Sammy Mahdi heeft plannen: Zo wil hij illegale migratie aanpakken

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi reikt de hand uit naar Afrikaanse landen om tot een meer gecontroleerde migratie te komen.

Dinsdag vond een ministeriële conferentie plaats tussen de Europese Unie en Afrikaanse herkomstlanden over het beheren van migratiestromen.

Het aanpakken van de grondoorzaken van migratie, de strijd tegen mensensmokkel, gecontroleerde migratiekanalen en terugkeer kwamen bod.

"Er zijn heel wat redenen waarom migranten duizenden kilometers afleggen om tot in Europa te geraken", stelt Mahdi (CD&V).

"Het is in ieders belang om Afrikaanse landen te versterken, zodat mensen in eigen land een duurzaam leven kunnen uitbouwen. Ook inzetten op afdwingbare akkoorden in het kader van terugkeer zijn essentieel."

Migratiepact

"Iedereen rond de tafel is het er over eens dat we illegale migratie moeten voorkomen en legale en veilige migratietrajecten moeten bevorderen."

"Het EU Migratiepact moet er zo snel mogelijk komen, zodat we aan de Europese grens meteen het onderscheid kunnen maken tussen wie echt nood heeft aan bescherming en wie niet."

"Landen van herkomst zullen moeten samenwerken aan een beter terugkeerbeleid, daar bestaat in Europa ondertussen unanimiteit over. Hoog tijd om over te gaan tot actie."