Tom Van Grieken wil dat ons land militaire steun geeft aan Europees land

door: BVDO
Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

De situatie aan de Poolse grens escaleert zienderogen. Sinds augustus is er een ware migratie-invasie aan de gang en proberen illegale migranten massaal om de grens tussen Wit-Rusland en Polen over te steken.

Ze worden daartoe aangezet door de Wit-Russische leider Alexandr Loekasjenko, als wraakactie omwille van de EU-sancties tegen Wit-Rusland. Het Vlaams Belang pleit voor evenwel voor "Europese solidariteit" en vindt dat "België militaire hulp moet aanbieden, ook in ons belang".

Polen stuurde nog maar eens extra veiligheidstroepen naar haar 400 km lange grens met Wit-Rusland, wat het totale aantal op 12.000 aanwezige militairen brengt. Grote hoeveelheden illegalen werden de afgelopen dagen door Wit-Russische eenheden richting de Poolse grens geëscorteerd. Het Vlaams Belang pleit er daarom voor om militaire hulp aan te bieden.

"Men heeft in dit land altijd de mond vol over Europese solidariteit", licht Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) toe. "Wel, tijd om dat in de praktijk om te zetten. Premier Alexander De Croo (Open Vld) kan het voortouw nemen en samen met minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) militairen afvaardigen naar de Poolse Grens. Alles wijst er op dat ze daar alle hulp kunnen gebruiken."

Volgens de partij is dit niet meer dan logisch. "Onze militairen nemen in de hele wereld deel aan militaire operaties die vaak niet eens in ons eigen belang zijn", zegt ook partijvoorzitter Tom Van Grieken. "Nu EU-landen nabij onze achtertuin hulp kunnen gebruiken, moeten we ook het voortouw durven nemen. Zeker omdat het ook in ons eigen belang is."