Het is nog erger dan gedacht: "Hittegolf maakte alles kapot"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Foter
We hebben deze zomer twee hittegolven over ons heen gekregen. Die hebben meer schade veroorzaakt, dan aanvankelijk werd gedacht.

De landbouwsector heeft erg geleden onder de hittegolf. Aardappelen, peren, maïs, erwten, aardbeien,... De hittegolf zorgde voor meer schade dan aanvankelijk werd gedacht. Landbouwer Richard De Witte uit Turnhout zag twee van zijn koeien sterven door het warme weer. 

"De ene was 's morgens nog kerngezond", zegt hij in Het Nieuwsblad. "Toen ze onwel werd, probeerden we haar af te koelen met emmers koud water, maar 's avonds was ze dood."

De schade die de hittegolf veroorzaakte, werd op 50 miljoen euro geraamd. Dat bedrag gaat nog oplopen. "Het seizoen begon al met watertekort, daarbovenop kwamen ook nog eens twee hittegolven", stelt landbouwdeskundige Sofie Scherpereel vast. "Op veel plaatsen is de schade nog groter dan aanvankelijk werd gedacht. Bij de aardappelen worden verliezen vastgesteld van meer dan 50%."

De landbouwsector wil de hittegolven laten erkennen als ramp. Al is minister Koen Van den Heuvel (CD&V) daar voorlopig niet voor te vinden. "Het is voorlopig nog te vroeg om dit te erkennen als ramp", luidt het daar.