Anuna De Wever haalt met 'Youth For Climate' nieuwe, belangrijke slag thuis: Dit gaat er gebeuren

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Gisteren kwam er het nieuws dat Kyra Gantois uit 'Youth For Climate' stapt. Ze kan het niet meer vinden met Anuna De Wever en vindt zelfs dat ze al een stuk vuil behandeld is.

Dat betekent niet dat het werk van 'Youth For Climate' niet verdergaat. Het tegendeel is waar. 'Youth For Climate' haalde immers een nieuwe slag thuis.

Samen met wetenschappers zetten ze dit schooljaar een nieuw project op poten. Nog maar net is er een samenkomst geweest tussen Youth for Climate, Teacher for Climate en Scientists for Climate, om dit te realiseren.

"ZE HEBBEN VEEL IN BEWEGING GEZET"

"Youth for Climate heeft erg veel in beweging gezet”, zegt Sara Vicca, biologe van de Universiteit Antwerpen en een van de initiatiefnemers van Scientists for Climate in Gazet van Antwerpen. "Sinds de scholieren in januari met hun acties begonnen, werden wij wetenschappers overal gevraagd om op scholen en bij verenigingen lezingen te komen geven over de klimaatverandering."

"Maar omdat het onmogelijk is om élke middelbare school in Vlaanderen te bereiken, gaan we voortaan in grote culturele centra of theaterhuizen aan de slag, waar we meerdere scholen tegelijk kunnen bereiken."

"We zijn het concept nog aan het uitwerken, maar het komt erop neer dat op elk van die locaties zowel wetenschappers als jongeren hun verhaal komen doen. De straatmanifestaties zouden dan niet meer wekelijks maar maandelijks plaatsvinden.”

ONWETENDHEID BIJ STUDENTEN

Enkele wetenschappers kwamen ook tot de vaststelling dat er nog veel onwetendheid is bij de studenten zelf. Daarom zal de universiteit van Antwerpen dit academiejaar ook het keuzevak 'klimaatverandering' aanbieden. 

“Het is toegankelijk voor studenten uit elke richting”, vertelt Sara Vicca, die het vak oprichtte en mee zal coördineren. “Dit is niet alleen voor biologen belangrijk, het klimaat heeft een impact op elk gebied van de maatschappij of de wetenschap."