Je zal meer moeten gaan betalen voor je elektriciteit in de piekuren

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Wie niet oplet, zal binnenkort meer voor zijn elektriciteit moeten betalen. Dat geldt vanaf 2022 voor mensen die hun elektriciteit niet netjes spreiden.

De experts bij de VREG verwachten dat ze de komende jaren steeds meer met grote pieken op het netwerk zullen worden geconfronteerd. Er gaan meer mensen met een elektrische wagen rijden die opgeladen moet worden. En mensen gaan hun huis ook meer verwarmen met via elektrisch aangedreven warmtepompen in plaats van met aardgas of stookolie. Wanneer we dan 's ochtends of 's avonds thuiskomen en de verwarming opzetten, zal het elektriciteitsverbruik gaan pieken.

Hoe ga je dat opvangen? Er zijn twee oplossingen mogelijk. Een mogelijkheid is om het elektriciteitsnet gigantisch uit te breiden, maar dat kost een massa geld. Allicht gaat men voor de tweede oplossing en dat is mensen stimuleren om hun verbruik te spreiden. "Je kan de elektrische wagen bijvoorbeeld opladen om 22 uur in plaats van om 18 uur, wanneer veel mensen ook nog eens hun microgolf en de wasmachine aanzetten", verklaart zegt Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de VREG, in Het Nieuwsblad.

Het VREG zal vanaf januari 2022 mensen factureren afhankelijk van hoe goed ze hun elektriciteitsverbruik spreiden. Wie veel elektriciteit verbruikt op de piekmomenten, zal meer moeten betalen. Gezinnen kunnen tegen dan ook hun piekverbruik in de gaten houden met een digitale meter die overal in Vlaanderen geïnstalleerd zal worden.