Gezin met vier kinderen uit Alken, die hier geboren zijn, moeten ons land verlaten en er is nog meer slecht nieuws voor hen

bron: TV-Limburg
door: PMN
Afbeelding bron: TV-Limburg
Een gezin van vier kinderen uit Alken, die hier geboren zijn, zit met de handen in het haar. Ze moeten van de dienst Vreemdelingenzaken het grondgebied verlaten.

Het gezin vluchtte in 2010 uit Ingoesjetië, dat is een autonome republiek in Rusland, naar België, naar eigen zeggen uit angst om vermoord te worden. Maar nu moeten ze terug. “Marina is genezen. Jullie moeten terug naar Rusland. Je familie gaat je daar wel helpen”, kreeg het gezin te horen van de dienst Vreemdelingenzaken. 

Het gezin woont nu al negen jaar in Alken. De eerste vijf maanden verbleven ze in een asielcentrum. Dat werd ook hun jongste zoontje geboren, weet TV-Limburg. 

Tot twee keer toe vroegen ze een verblijfsvergunning aan, maar die werd telkens geweigerd. Omdat moeder Marina botkanker kreeg, mochten ze toch nog uitzonderlijk langer in ons land blijven. Maar de behandelende dokter zegt dat ze genezen is.

"Ik spreek niet eens mijn moedertaal"
Voor de kinderen van het gezin is het ook een enorme klap. “We zijn nog maar net begonnen aan het nieuwe schooljaar”, luidt het bij de 11-jarige Rayana. “En nu moeten we plots weg. Ik spreek zelfs mijn moedertaal niet. Ik ben hier als klein kind opgegroeid.”

Het gezin heeft ook financiële zorgen. Ze zijn afhankelijk van de steun van vrienden en enkele buurtbewoners. Het gezin moet nu ook voor het vredegerecht verschijnen omwille van achterstallige betalingen. De buurt hoopt het nodige geld via crowdfunding in te zamelen. Het gezin leeft elke dag met de schrik dat ze uit hun gezet zullen worden.

Tags alken