Yves Leterme luidt de alarmbel: “Als dat het geval is bij de Vlamingen, dan zitten we wel in heel lastig parket”

bron: De Afspraak
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De verkiezingsresultaten van CD&V op 26 mei waren een afstraffing. De partij behoort niet meer de grootste van het land.

Er zijn ook stemmen in de partij die vinden dat ze maar eens in de oppositie moeten gaan. “Dat is een keuze die men moet maken door verschillende factoren na te gaan”, reageert Yves Leterme bij ‘De Afspraak’. “Men zal die keuzes moeten maken samen met de achterban. Men moet zich ook niet altijd geroepen voelen om de boel te redden.”

En dan zijn er ook de federale regeringsonderhandelingen. In Franstalig België laat men nu op een opening voor een staatshervorming. “Dit komt twaalf jaar te laat”, zegt Leterme. “Ze zeggen wat ik al twaalf jaar eerder beweerde.”

"Lastig parket dan"
“Je kan geen akkoorden meer maken. Het is in ieder geval een stap vooruit dat de Franstaligen dit aanvaarden. Maar ik heb niet van de PS begrepen dat ze een staatshervorming willen. Ze zijn klaar bij de PS voor de onderhandelingen.”

“We mogen nu wel verwachten dat we geen tijd meer verliezen. Het cruciale punt is het moment van vertrouwen. Komen er aanpassingen van de structuren? Zal N-VA er akkoord mee gaan dat dit niet meteen in het regeerakkoord komt, maar bijvoorbeeld wordt toevertrouwd aan werkgroepen. Ik ben pessimistisch want er moet een begroting komen. Er is nog niets, zelfs geen begin van discussie. Als de Vlamingen de Franstaligen niet meer vertrouwen, zitten we in een lastig parket."