Vriendin van Julie Van Espen geschrokken van moordenaar Bakelmans: “Allee, dat hij zoiets durft zeggen”

bron: De Morgen
door: PMN
Volgend jaar zal Steve Bakelmans allicht voor assisen moeten verschijnen. Bakelmans bracht Julie van Espen om het leven omdat ze zich verdedigde terwijl hij haar wilde verkrachten.

Monique, Kathleen en Claire waren vriendinnen van Julie van Espen. Ze vinden het niet verrassend dat Julie zich heftig verweerd heeft. “Ze heeft daarover gesproken, wat ze zou doen als het haar zou overkomen. Vechten. Altijd vechten. Ze zou zich nooit laten doen”, vertelt Claire in De Morgen.

"Dat heeft ze letterlijk gezegd. Het was een gesprek over verkrachting. Iemand zei: 'Ja maar, als je alleen bent en fragiel, kun je je beter laten doen.' Julie reageerde heel fel: 'No way, ik laat mij niet doen, ik vecht!”, merkt Kathleen op.

"En ze hééft gevochten”, gaat Monique verder. “Ik pieker er soms over. Wat als ze dit had overleefd? Dan, denk ik, zou er zich een karakterknip hebben voorgedaan. Zou de Julie die wij nu beschrijven er ook niet meer zijn geweest.”

Assisen
De hele zaak komt wellicht volgend jaar voor assisen. Dan gaan de vriendinnen oog in oog met de Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie. "Ik wil niet dat die opeens sorry zegt. Hij gaat dat doen, omdat het hem zo is aangepraat door z'n advocaat, maar het maakt niks uit”, verklaart Monique.

"Voor mij zou het de dingen moeilijker maken”, bedenkt Kathleen zich. “Zou ik zoiets hebben van: gast, waarom heb je het dan gedaan? Hij bood via de krant zijn excuses aan aan de ouders omdat hij niet wou deelnemen aan de reconstructie. Allee, dat je zoiets durft!"