Ouders van vermoorde Julie Van Espen halen snoeihard uit naar de politici in ons land: “Dan had ze nu nog geleefd”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De ouders van de vermoorde Julie Van Espen halen hard uit naar onze politici. “Als jullie je werk hadden gewoon, zou Julie nu nog geleefd hebben”, schrijven ze in een open brief.

De ouders van Julie Van Espen vatten het als volgt samen. “Wat zou de maatschappij ervan denken indien de directeur van de zoo een leeuw los zou laten rondlopen en de leeuw daarbij een kind zou aanvallen en doden?”, vragen ze zich af in Het Nieuwsblad. 

“En wat zouden de burgers dan vinden indien de directeur met de volgende uitleg zou komen: Tja, ik had niet voldoende middelen om deze leeuw in een kooi te zetten, dus zat er niets anders op dan hem in vrijheid te laten lopen.”

De open brief van Erik Van Espen en Kaat De Wilde, de ouders van Julie, telt acht pagina’s. Ze zijn niet te spreken over de manier waarop Steve Bakelmans, de moordenaar van hun dochter, is aangepakt. “Met fluwelen handschoenen”, luidt het. “Grove fouten zijn ongestraft gebleven. In de bedrijfswereld zouden als gevolg van dit type van grove nalatigheden onmiddellijk de nodige sancties genomen zijn, tot zelfs ontslag uit de functie.”

"Laat haar dood niet tevergeefs zijn geweest"
De familie pleit voor een “op maat gemaakte digitalisering van Justitie, een verplichte opvolging en therapie voor daders van seksueel geweld en een doorgedreven opleiding bij politiediensten en magistraten op het vlak van seksueel geweld.” 

“Laat haar dood niet tevergeefs zijn geweest en laat ons nu eens bewijzen dat we over de partijgrenzen heen snelle en adequate maatregelen kunnen nemen opdat ook Justitie een efficiënt werkend en vernieuwend ministerie gaat worden. De belangrijkste uitdaging wordt nu te weten wat er met alle aanbevelingen zal gebeuren, wie actie gaat onder­nemen en wie die gaat opvolgen."