N-VA en Vlaams Belang willen koning Filip flink degraderen: “Oneerlijk van koninklijke familie”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Als het van N-VA en Vlaams Belang afhangt, dan moet men koning Filip fors degraderen. De partijen dienden hier ook een wetsvoorstel voor in.

Vlaams Belang heeft in de Kamer een wetsvoorstel ingediend om koning Filip, prins Laurent en prinses Astrid per direct hun militaire titel af te nemen. Ze hebben alle drie hoge graden bij het leger. Koning Filip is opperbevelhebber een viersterrengeneraal, prins Laurent is bij de marine kapitein-ter-zee en prinses Astrid heeft de graad van kolonel bij de medische component.

“Maar die hoge titels voor de koninklijke familie zijn niet meer van deze tijd”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier aan Het Nieuwsblad. “Het is ook oneerlijk en een belediging tegenover gemotiveerde militairen die hard aan hun carrière moeten werken om hogerop te geraken. En dat terwijl de leden van de koninklijke familie volgens ons ook elke geschiktheid ontbreken om zo hoog in de militaire rangorde op te klimmen.”

Er zal nu over het voorstel gestemd moeten worden. Vlaams Belang kan alvast rekenen op de steun van N-VA, dat het koningshuis al langer wil beperken tot iets protocolair. “Als N-VA steunen wij elk voorstel dat de rol van het Koningshuis inperkt”, luidt het daar.