Pieter De Crem heeft belangrijke boodschap over Syriërstrijders die willen terugkeren naar België

bron: VRT
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Pieter De Crem, minister van Binnenlandse Zaken (CD&V), heeft in De Wereld Vandaag gezegd dat het geen enkele zin heeft om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Uiteraard hoopt hij dat de ontsnapte IS-strijders opnieuw gevat kunnen worden.

Er is geen enkele reden tot paniek zegt minister Pieter De Crem (CD&V) op Radio 1. "We weten exact welke mensen er wel nog in de kampen zitten en welke mensen er niet meer zitten. Samen met de veiligheidsdiensten zorgen we ervoor dat we steeds kennis hebben van waar iedereen zich bevindt".

Maar de minister is voorzichtig en sluit niets uit. "Ik heb nooit gezegd dat er geen risico bestaat", zegt Pieter De Crem. "Het zou kunnen dat de IS-strijders terug opgepakt worden of misschien ergens onderduiken".

"De mensen angst aanjagen heeft geen zin want er zitten nog steeds een heleboel Syriërstrijders in de kampen. Voorlopig doen we er alles aan om iedereen te lokaliseren", vertelt hij in de uitzending van De Wereld Vandaag. 

Volgens hem zouden de mensen in de kampen ook geen animo hebben om die kampen te verlaten. "Het is niet erg aanlokkelijk om vanuit een 'veilig' kamp in een Turks bezet gebied te komen dat alles behave wervend is", aldus minister Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem.