Donderdag Nationale Veiligheidsraad: "Voor het eerst een mogelijkheid tot uitzondering"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Donderdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Op de agenda staat een draaiboek voor lokale lockdowns en daarnaast wordt het ook afwachten of er op nationaal niveau een verstrenging komt van de verplichting om een mondmasker te dragen.

Het coronavirus is volop bezig aan een nieuwe opmars, maar een nieuwe lockdown op het ganse Belgische grondgebied wil men te allen prijze vermijden. Daarom werd als voorbereiding op de Nationale Veiligheidsraad met alle betrokken partijen hard gewerkt aan een draaiboek voor een lokale lockdown.

“De Nationale Veiligheidsraad werkt altijd met regels die gelden voor iedereen. Nu gaan we voor de eerste keer daar een mogelijkheid tot uitzondering op hebben met het draaiboek voor lokale lockdowns”, licht Erik Eenaerts, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, toe bij Redactie24.

Burgemeesters zullen lokaal specifieke maatregelen kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld het sluiten van horecazaken of het verbieden van samenscholingen. Op die manier kunnen snel doelgerichte maatregelen worden genomen.

Er zullen wel enkele voorwaarden gelden. Zo zal er een duidelijke bedreiging moeten zijn voor de volksgezondheid, zoals een broeihaard. Door lokaal in te grijpen, wil men vermijden dat er opnieuw naar een nationale lockdown moet worden gegaan.

Antwerpen

In Antwerpen woedt het coroavirus het hevigst. Burgemeester Bart De Wever maakte woensdag al bekend dat hij strengere coronamaatregelen oplegt vanaf zaterdag.

Mondmaskers

Eerder liet Maggie De Block ook al verstaan dat tijdens de Nationale Veiligheidsraad wellicht zal worden beslist om de mondmaskerplicht uit te breiden.