Veiligheidsraad heeft groot nieuws: Meer mensen in onze bubbel én beslissing over mondmaskers

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De Nationale Veiligheidsraad is vandaag samengekomen inzake het coronavirus. Er is beslist dat onze contactbubbel mag uitgebreid worden. Tevens viel er een beslissing over het al dan niet verplichten van mondmaskers in winkels.

Iedereen mag zijn sociale contactbubbel uitbreiden, van tien personen naar vijftien personen, zo verklapte minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) nog voor de persconferentie van start ging.

Een mondmasker wordt niét verplicht in winkels. De experten drongen daar op aan, maar de politiek ging niet mee in het verhaal. Volgens premier Wilmès hebben de experten hun visie echter aangepast. Mondmaskers blijven wel aangeraden en kunnen alsnog verplicht worden indien de corona-cijfers slechter worden.

Vanaf 1 juli mogen de pretparken, casino's, bioscopen, theaters, wellnesscentra en de zwembaden opnieuw openen. Dat gebeurt onder voorwaarden, zoals het werken met tijdslots, het ontsmetten van de infrastructuur en het behouden van de afstand. Nachtclubs blijven dicht en massa-evenementen kunnen nog niet doorgaan.

Nu we in fase 4 van de exitstrategie aankomen, zullen kleine evenementen wel kunnen doorgaan, met een maximum aantal personen: 200 personen binnen, 400 personen in buitenlucht. Die aantallen kunnen verdubbelen indien de corona-cijfers het toelaten. Ook hier zal echter met strikte regels gewerkt moeten worden. "200 personen bij je thuis uitnodigen kan dus niet", benadrukte premier Sophie Wilmès.